-----

 


                                        Voorkant                                                                              Achterkant

 

Nu begeven we ons van Enkhuizen naar Bergen, van de klei van West-Friesland naar de geestgronden
en het duinzand van Noord-Kennemerland.


 

6. Nicolaas Pieneman. Interieur met bijbellezende vrouw.

- (6) Nu mag Nicolaas Pieneman (1809-1860), een voorvader van mijn echtgenote Meintje van Walderveen, niet ontbreken. Olieverf op paneel, 24,5 x 19,5. Interieur met bijbellezende vrouw.

Gezigt op de buitenhaven- (9) Afgebeeld in W. F. Dupont, Pieter Dupont. Zijn leven en werken, 2e druk, Oisterwijk 1947, afb. 138. Vergelijk de Pont Marie van Hogerwaard op deze site onder Andere Schilders en Diversen / F. Hogerwaard, nr. 1.

                     

10. Henk Dieben door Paul van Eeden in 1938 geschilderd. Vrijwel zeker in Den Haag omdat de hr. en mevr. Dieben, net als van Eeden, toen in den Haag woonden. Olieverf op linnen.

Soonius Louis

11. Louis (Lodewijk) Soonius (1883-1956), spelende kinderen in weiland. Olieverf op board. 27x36. Vergelijk zijn impressionistische lumineuze schildertrant met die van Vreedenburgh (zie op pag. Tholen nr. 16).

 

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Anderhalve eeuw terug in de tijd kwam ik een Van Hoorn tegen, van wie ik niet eerder gehoord had.

Onderstaand stadsgezicht (Enkhuizen? aldus de veilingmeester) H26 x B42 cm was van een zekere
Van Hoorn (l.o. getekend). Bij achterkant Bocht plus Engelse toren plus onbekende kerktoren
op de achtergrond had ik mijn bedenkingen.

maar kort nadien  bleek het om Godefridus Justinus van Hoorn (1802-1876) te gaan. Ook ander werk van hem wijst naar de Zuiderzeekust.


In de linker bovenhoek van de kaart uit 1902 van Tamsons toekomstige schoonvader Tymon Meijer zien we de Stedemaagd op de voorgrond, geplaatst in het silhouet van het stadje. Ze draagt het stadswapen met de drie haringen. Rechts van haar Drommedaris en Zuidertoren, links achter haar het Vuurtje.

Stedemaagd en wapen zijn in de loop der eeuwen vaak van verschijning en vorm veranderd. Maar de maeght is maagd gebleven (zegt men).
  Meijers maagd is zijn ontwerp. Ze staat en draagt het wapen dat de kenmerkende attributen in volledigheid bevat, volgens besluit van de Hoge Raad van Adel van 26 juni 1816. Drie gekroonde haringen – tijdenlang dreef de stad op de haringvangst ; drie sterren – het navigatiehulpmiddel voor de vissers (vroeger waren het er vaak twee, als symbolen van Enkhuizen en Gommerkerspel) ; de drie kroontjes tenslotte, teken van de superbe kwaliteit van de vis. Op dit ontwerp van 1902 zijn sommige latere ontwerpen geïnspireerd, bijvoorbeeld het wapen in het Oldenkott album nr. 1 rond 1910 en het wapen in de Koffie Hag Albums (zonder maagd, die was intussen getrouwd) van rond 1930.


                                            

                                                  File:Enkhuizen.ok.jpg
                                                                 
                                                                      Albumplaatje van Oldenkott & Zn.

De Nederlandse tak van Oldenkott begon in 1910 met een serie albums van Nederlandse stads- en gemeentewapens. Dat werd een succes. Uiteindelijk zijn er 10 heraldiekalbums in Nederland en één in Zwitserland uitgegeven. In de jaren dertig heeft Oldenkott nog twee, nu zeer gezochte albums met vogelplaatjes uitgegeven.

   
 
                    Albumbladzijde met Castricum, Edam, Egmond aan Zee, Enkhuizen en Zaandam.

  File:Oldenkott2.jpg

            Album 1, Nederland, provincies en grote steden. Plaatje 1-90. Tabaksfabrieken Oldenkott.

 

                                                     

Terug naar boven