Op deze pagina wordt aandacht besteed aan de restanten van wat Cor Kint en Jenny Couperus 'aan de muur hadden hangen'. Het portret van Cor Kint, een olieverf in groot formaat van Gé van Doornik, kan hier helaas niet afgebeeld worden. Het is in 1986, enkele dagen voor het overlijden van Jenny Couperus, gestolen uit ‘Het Zunnekuken’, het boshuisje in Rijssen (Ov.), waar Jenny Couperus woonde.


- (1). Ets. Niet gesigneerd. Landschap met door de wind scheefgegroeide bomen. Het zouden vliegdennen ergens op de Veluwe kunnen zijn. In de lucht zonneschijn. Rechts onder in marge met potlood: "Aan Jeanny 15 Mei -16 / van Gerard". Verjaardagscadeau voor Jeanny Couperus, die 15 Mei 1897 geboren was. Jeanny had deze ets in haar huisje in Rijssen aan de muur hangen, evenals de tekening van haar tweede echtgenoot Jan J. A. F. Greebe, met wie ze in 1975 in de echt trad. "Gerard" kan niet Gé van Doornik zijn, die heeft zich nooit Gerard genoemd, hij heette evenals zijn vader Gerrit.

Landweg

3. Landweg. Niet gesigneerd.


- (2). Tekening van Jan Greebe uit 1955. Bos naast het kasteeltje Groeneveld in Baarn. Beuk op voorgrond, smalle doorkijk over water door bomen, bruggetje op achtergrond. Op achterkant notitie "J. J. Greebe grotendeels fantasie / geïnspireerd op de omstreken v. Baarn / d.d. 29 - 12 - 55 / [handtekening]".
Jan Jacob Arnold Frans Greebe (*30 Oct. 1899 den Haag, †15 April 1979 Rijssen) werd op 23 April 1975 de tweede echtgenoot van Jenny Couperus.

- (3). Krijttekening (pastel) achter glas. Landweg, links bosschages, rechts akkerland. Niet gesigneerd. Ingelijst in Utrecht, waar Kint minstens twee mensen goed kende : 1) zijn zwager P. W. van de Weijer, schilder, bekend schilderijenrestaurateur, kunsthandelaar en violist/cellist in amateurstrijkkwartetten e.d.; 2) zijn goede vriend Francis Koene, 1899-1935, concertmeester U.S.O., verloofd met Henriette Bosmans.

Straatje in Monnickendam. Ets


- (4). Straatje in Monni[c]kendam. Gravure. Signatuur in potlood, onleesbaar.

- (5). De ets van Gé van Doornik Het Hoofd (de Harlingersteiger) te Enkhuizen is geplaatst in de rubriek Anderen / G. van Doornik op deze site.

- (6). Vijf potloodschetsen van Brahms als dirigent, gemaakt in 1893/1894 door Willy von Beckerath (1868-1938). Reproductie, op één vel afgedrukt, ingelijst. Kint moet erg op deze schetsen gesteld zijn geweest, evenals op de krijttekening (3).

------------------------

 

Terug naar boven